KarrierSziget

Amikor a munkád nem egy szükséges rossz.

25 sztár, akiről nem tudtad, hogy régen mit dolgozott

2018. január 31. 12:26 - Ficza J.

Az élet kiszámíthatatlan és sosem tudhatod, hogy merre visz majd az utad. Az egyik évben még tüzet oltasz, néhány évvel később pedig már Tarantinoval dolgozol. De az is lehetséges, hogy egy vágóhídról vezet az út a rocklegendává váláshoz.

hollywood-sign-1598473_640.jpg

Fotó: Pixabay.com

Számtalan híres ember, főleg színészek, énekesek csináltak valami teljesen mást, mielőtt felfedezték őket és sikeressé váltak. Sokan egyszerű „polgári” foglalkozást űztek: reggel felkeltek, munkába mentek, végezték a dolgukat, talán a főnököt is szidták, majd fáradtan hazamentek. Aztán megváltozott az életük. De hogy miben különböznek tőlünk, hétköznapi hősöktől? Abban, hogy ők nem akartak hétköznapiak maradni. Szakmát váltottak, elindultak az álmaik után és egy másfajta karriert kezdtek el építeni, hogy aztán világsztárrá váljanak. A példájuk azt mutatja, hogy bármilyen munkából – legyen az asztalos, pincér vagy jogász – egy éles váltással elindulhatsz egy teljesen másik irányba, ha változtatni szeretnél.

Nézzük, hogy régen mit dolgoztak a sztárok

#1 Christopher Walken - oroszlánszelídítő

Talán a legendás színész űzte a legfurcsább és legveszélyesebb szakmát. Gyerekként egy vándorcirkuszban dolgozott, ahol később ő lett az oroszlánszelídítő asszisztense. Az oroszlánt Shebának hívták és rendszeresen léptek fel együtt a porondon.

 christopher_walken_reddit_1.jpg

Fotó: via Reddit

#2 Steve Buscemi - tűzoltó

A népszerű karakterszínész is elég veszélyes helyen dolgozott, fiatalkorában ugyanis a new york-i tűzoltóság tagja volt. 9/11 után visszatért egy időre és beállt önkéntesnek, hogy segítse volt társait.

 steve_buscemi_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#3 Whoopi Goldberg - halottasházi sminkes

Whoopi Goldberg, még mielőtt híres komikussá és Oscar-díjas színésznővé vált volna, szépségápolást tanult és ezen a területen is dolgozott. Igaz, egy kicsit másfajta szépségápoló volt ő. Egy temetkezési vállalatnál festette ki ugyanis a halottakat. Állítása szerint ez a munka nem okozott neki gondot, sőt, máig szívesen beszél róla.

whoopi_goldberg_pinterest_3.jpg

Fotó: via Pinterest

#4 Danny DeVito - fodrász

Ha már 80-as évek sztárjai és szépségápolás, akkor érdemes megemlíteni Danny DeVito-t is, aki anno hölgyek fejére varázsolt szép hajkoronát. Eleinte az anyja szalonjában dolgozott (ahol egyébként az unokatestvére, Jack Nicholson anyja is dolgozott), majd később ő is halottak haját igazítgatta egy halottasházban.

 danny_devito_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#5 James Cameron - kamionsofőr

A Terminator filmek, a Titanic és az Avatar alkotója autodidakta módon, könyvekből tanulta meg a rendezői szakma, az írás és a speciális effektek alapjait. Mindezt úgy, hogy otthagyva az egyetemet (ahol fizikát tanult) teherautósofőrként kereste a kenyerét, szabadidejében pedig forgatókönyveket írt. Később feladva ezt az állást lépett egy merészet és a filmiparban helyezkedett el. Lentről kezdte, fokozatosan lépett előre, hogy aztán később Hollywood egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb személyévé váljon.

 james_cameron_wikimedia.jpg

Fotó: via Flickr

#6 Sting - tanár

Sting még Gordon Matthew Thomas Sumnerként tanárképző főiskolára járt, majd annak elvégzése után két évig Cramlington város egyik általános iskolájában tanított, hétvégéken és szünetekben pedig jazz klubokban koncertezett. Hallgatóként azonban volt még buszvezető, építőmunkás és adóellenőr is. Sőt, mivel az apja tejesember volt, gyerekként gyakran segített neki széthordani a tejet, így ez volt az első fizetett munkája.

sting_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#7 Hugh Jackman - tanár, bohóc, benzinkutas

A népszerű színész sok foglalkozást űzött: dolgozott benzinkúton, volt általános iskolai testnevelőtanár és partibohóc is. Igen, piros orral járta a gyerekzsúrokat és szülinapi bulikat. Még jó, hogy csak később vált Rozsomákká.

hugh_jackman_wikimedia.jpg

Fotó: via Flickr

#8 Brad Pitt - csirke-ember és limuzinsofőr

Brad Pitt két héttel a záróvizsga előtt hagyta ott az egyetemet, ahol reklámot és újságírást tanult. Elindult Hollywoodba, ahol kezdő színészként eleinte alig kapott munkát így kénytelen volt más módon megélni. Egyik első munkája az volt, hogy egy mexikói étterem előtt csirkejelmezbe bújva próbálta becsábítani a járókelőket, később pedig limuzinsofőrként örömlányokat furikázott.

brad_pitt_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#9 Harrison Ford - asztalos

Sokan talán tudják – hiszen ismert történet -, hogy Harrison Ford évekig nem tudott áttörni színészként, csak kisebb szerepeket kapott színházakban és sorozatokban. Így, hogy eltartsa a családját, kitanulta az asztalosi mesterséget és egy ideig ebből élt. Egyszer George Lucas irodájába készített új bútort és megemlítette neki, hogy egyébként ő színész, így jutott el a Csillagok háborúja castingjára. A többi pedig – ahogy mondani szokták – már történelem.

harrison_ford_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

De nem csak Jézus és Harrison Ford voltak a világtörténelem leghíresebb asztalosai, mert van még egy színész, akiről kevesen tudják, hogy egy ideig szintén ezt a mesterséget űzte. Ő pedig:

#10 Matt LeBlanc - asztalos

A Jóbarátok sorozat Joey-jának nagyapja asztalos volt, saját bútorgyártó céggel. A fiatal Matt itt tanulta ki a szakmát és egy ideig ágyakat készített. Ezt azonban később megunta és New York-ba költözött, hogy valóra váltsa színészi ambícióit.

matt_leblanc_wikimedia_1.jpg

Fotó: via Flickr

#11 Johnny Depp - telemarketinges

Először gitáros volt egy rockbandában, később lett csak színész. De mindezek előtt néhány napig telemarketingesként tollakat árult. Állítása szerint rühellte, nem volt túl sikeres, hiszen csupán egy darab terméket sikerült eladnia. Talán mindenki jobban járt azzal, hogy hivatást váltott.

johnny_depp_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#12 Pierce Brosnan - tűznyelő

Az egykori 007-es ügynök bizony tinédzserkorában profi tűznyelő volt, és nem is akármilyen. Három évig dolgozott Anglia egyik legismertebb cirkuszában.

pierce_brosnan_pinterest.jpg

Fotó: via Pinterest

#13 Channing Tatum - sztriptíztáncos

A Magic Mike története az ő életére és élményeire alapul, 19 éves korától ugyanis évekig profi férfi sztriptíztáncosként dolgozott Floridában. Előtte azért néhány évig tetőfedő is volt.

channing_tatum_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#14 Gwen Stefani – pénztáros

Gwen Stefani mielőtt a No Doubt zenekarral meghódította volna a színpadot, fagylaltot árult Kaliforniában a Diary Queen gyorsétterem-láncnál.

gwen_stefani_cannes_2011.jpg

Fotó: via Flickr

#15 Rachel McAdams – pénztáros

A színésznő nem is rövid ideig, egészen három évig dolgozott a McDonald’s-nál, ahol a nővére volt a menedzsere. Állítása szerint nem volt jó munkaerő, túl ügyetlen volt.

rachel_mcadams_wikimedia.jpg

Fotó: via Flickr

#16 Gerard Butler - ügyvéd

Az angol színész még jóval azelőtt, hogy a 300 c. filmben kaszabolta volna az ellent, elvégezte a jogi egyetemet Glasgowban, a diploma megszerzése után pedig gyakornokként dolgozott egy edinburgh-i jogász cégnél. Végül otthagyta az egészet és Kaliforniába költözött.

gerard_butler_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#17 Amy Adams - pincérnő

Az ötszörös Oscar-jelölt színésznő 18 évesen a női idomokra fókuszáló Hooters étteremlánc alkalmazottja volt, az ott kapott béréből fizette a kollégiumot és a főiskolai tanulmányait.

amy_adams_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#18 Tom Cruise – hordár

Először katolikus pap akart lenni, majd focista, később katona. Mivel egyik sem jött össze, New Yorkba költözött, hogy színész legyen. De a kezdet mindenkinek nehéz, így egy ideig ő cipelte egy hotel vendégeinek poggyászait. Később aztán bárosként dolgozott, a színészi karrier pedig nagyon gyorsan beindult.

tom_cruise_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#19 Bruce Willis – magánnyomozó

A fiatal Bruce Willis is sokáig kereste a helyét a világban – fiatalon biztonsági őrként, teherautó sofőrként, taxisként, blues zenészként (kocsmákban harmonikázott), végül pedig sikertelen magánnyomozóként dolgozott New Jersey utcáin. Mindezek után nem véletlen, hogy legyőzhetetlen akciósztár vált belőle.

bruce_willis_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#20 Demi Moore – behajtó

Willis egykori feleségéről, Demi Moore-ról viszont kevesen tudják, hogy a 70-es években, a középiskola elvégzése után tartozások behajtója volt. Hogy mennyire lehetett sikeres, arról nem szól a fáma, mindenesetre gyorsan átváltott a színészkedésre.

demi_moore_by_david_shankbone.jpg

Fotó: via Flickr

#21 Kanye West – eladó

A népszerű zenész a polgári foglalkozásában is jó volt, mert végül már nem csak eladóként, hanem üzletvezető menedzserként dolgozott egy Gap ruhaüzletben.

kanye_west_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#22 George Clooney – segédmunkás

Bár viszonylag tehetős családba született, fiatalon neki is dolgoznia kellett az egyik rokon dohányültetvényén, ahol a többi munkással együtt szedte és vágta a dohányleveleket.

george_clooney_66_me_festival_de_venise_2_1.jpg

Fotó: via Flickr

#23 Clint Eastwood – vizimentő

A ma már 87 éves legenda fiatalon sok minden volt: leginkább a vizimentős sztori ismert, de ezen kívül volt sofőr, rakodómunkás, illetve golfpályán a gazdagok ütőhordója is.

clint_eastwood_flickr.jpg

Fotó: via Flickr

#24 Mick Jagger – pszichiátria

Számos életrajzírója szerint Jagger 1961-ben a Bexley Pszichiátriai Intézetben dolgozott, ahol a betegeket és azok személyes tárgyait szállította. A fizetéséből fedezte a főiskolai tanulmányait Londonban.

423px-mick_jagger_deauville_2014.jpg

Fotó: via Wikimedia

#25 Ozzy Ozborne – vágóhíd

Mielőtt vízvezeték szerelőnek állt, de még jóval azelőtt, hogy leharapta volna egy denevér fejét, Ozzy egy vágóhídon kezdett el dolgozni. Állítása szerint az első néhány hétben csak öklendezett.

ozzychanginghands02-20-2010.jpg

Fotó: via Flickr

Az információkat itt, itt és itt találtuk.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül a Karriersziget blogon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karriersziget.blog.hu/api/trackback/id/tr9813617900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talgaby 2018.01.31. 16:40:22

Ford ács volt, nem asztalos. Ahogyan Jézus is.
Illetve jó lassan kerülhetett oda arra a castingra, figyelembe véve, hogy évekkel a Star Wars előtt már szerepelt Lucas egy filmjében.

gregaba 2018.01.31. 18:27:10

@talgaby: ács ÉS bútorasztalos volt. Mégpedig olyan ügyes, hogy a filmmogulok egymás között osztogatták, így került George Lucas irodájába, ott is a beépített bútort farigcsálta. A többi meg történelem.

Meglepően pontos a cikk, pl. Sting és Cameron életútját is elég jól ismerem, és pontosan adja vissza.

2018.02.01. 07:41:31

Jagger önmagában egy egész pszichiátria volt, Ozzy meg vágóhíd.
Nem igaz bakker, hogy Magyarországon nincs egy ember sem, aki képes lenne egy kibaszott blogbejegyzést értelmesen megírni.

Lady Ann 2018.02.01. 10:01:15

@Ylim: pszichiátriÁN és vágóhídON dolgoztak, és nem mint pszichiáter vagy hentes. A lóti-futi jobb meghatározás lenne?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.02.01. 10:50:32

@talgaby: Tegyük hozzá, hogy mindketten autodidakták voltak a szakmában. Jézus idejében még ugye nem volt faipari szakmunkásképző, ford pedig eleinte könyvekből sajátította el az alapokat.

Gazz 2018.02.01. 11:01:44

@talgaby: Így van, az American Graffitiben Harrison Fordé volt az egyik főszerep. Micsoda véletlen, ezt is Lucas rendezte, tehát elég vicces lenne, ha ezt a második filmjének idején (a Star Warsban) elfelejtette volna.

lüke 2018.02.01. 15:42:50

s hol a sok tányérmosogató?
süti beállítások módosítása